Zajíc: odhaleno 0:1 - Matcha tea recenze

26. března 2016 v 11:43 |  Objevy & potraviny

Konečně jsem se dostala k přidání první recenze "tajemných" produktů ze zajíce. Je jím Matcha tea.
Slyšela jsem a četla jsem o matcha tea již mnoho. Nepiji kafe, ale zároveň potřebuji účinný nakopávač. Dlouhou dobu jsem pila maté, které nakopne opravdu spolehlivě, ale příprava a chuť tohoto "nápoje" nic moc. Když jsem četla samé super vlastnosti kterými matcha tea disponuje, bylo jásné, že matcha tea vyzkouším.




Příprava je hrozně jednoduchá, ne jenom, že se dá klasicky zalít horku vodou (cca. kolem 80°C), ale také ho můžete připravit za studena. To je velice užitečné, když spěcháte, nejste doma nebo čistě proto, že vám tak chutná víc. Další plus je balení po 2g, je tak neustále připravený po ruce.

Chuťově se odlišuje od ostatních čajů svou nehořkou, mírně nasládlou chutí. Nakopávací účinky jsou výborné. Jiné vlastnosti, které se mu přisuzují nemohu posoudit, z krátkodobého hlediska to není možné. A taky úžívám "kde co" takže se u mě jedná o souhru více aspektů.


Pokud vám zelený čaj nechutná, kávu nechcete pít pro její negativní dopady na zdraví, tak určitě příště sáhněte po Matcha.

Níže kopíruju informace o účincích a rozdílech. Pokud vás cokoliv zajímá, ptejte se :)


Podle nedávno publikovaného článku na stránkách The Inquisitr se detoxikační čaje, jako je zelený čaj Matcha, staly senzací současnosti spolu s ingrediencemi, které slibují potlačit chuť k jídlu a pomáhají snižovat celkovou tělesnou hmotnost. Hollywoodské celebrity nedají dopustit na diety obsahující detoxikační čaje, které je udržují v dobré kondici a zároveň syté; zamezuje se tím bažení po jídle nebo cukru. Zelený čaj Matcha je pokládán za mnohem zdravější variantu než běžný zelený čaj; když pijete Matcha, požíváte celé lístky, a ne jen uvařenou vodu. Matcha má svůj původ v japonské kultuře a je považován za nejkvalitnější práškový zelený čaj. Lístky se sbírají z vršků zastíněných rostlin druhu Camellia sinensis, následně se napařují, zbavují stonků a suší, než jsou rozemlety na velmi jemný práškový zelený čaj Matcha; ten je pak skladován a chráněn před světlem a kyslíkem, aby se zachovala jeho zářivá zelená barva a antioxidační vlastnosti.
.
.
7 důvodů, proč je zelený čaj Matcha považován za superpotravinu


1) Dobrý zdroj katechinů, EGCG: Antioxidanty katechiny jsou nejúčinnější a nejvíce prospěšné zdraví. Zelený čaj Matcha je dobrým zdrojem jednoho specifického katechinu zvaného epigallokatechin gallát (EGCG), který je široce uznáván pro své protirakovinné vlastnosti.




2) Spalování kalorií: Zelený čaj Matcha umí nabudit metabolismus a pomoci při spalování přebytečného tělesného tuku asi čtyřikrát rychleji, než je běžné, a to bez negativních vedlejších účinků, jako je zrychlený srdeční tep a vysoký krevní tlak.
.




3) Detoxikace těla: Proces výroby zeleného čaje Matcha z rostliny Camellia sinensis vyžaduje zakrytí lístků před slunečním světlem, čímž se v nich zvýší produkce chlorofylu. Výsledný vysoký obsah chlorofylu nejen že dodává tomuto čaji jeho krásně jasnou zelenou barvu, ale rovněž z něj dělá silný detoxikační prostředek, který má schopnost "vypláchnout" z těla těžké kovy a chemické toxiny.
.
4) Posílení imunitního systému: Katechiny nacházející se v tomto čaji působí jako antibiotika a podporují fungování imunitního systému. Jedna miska zeleného čaje Matcha poskytne dostatečné množství živin, jako jsou draslík, vitamíny A a C, železo, bílkoviny a vápník.
.
5) Snížení hladiny cholesterolu: Existují studie, které ukazují, že pravidelným pitím zeleného čaje Matcha lze snížit hladinu LDL (špatného) cholesterolu, zatímco ve stejnou dobu je vykazována vyšší hladina HDL (dobrého) cholesterolu.
.
6) Navozuje pocit klidu: Přítomnost aminokyseliny L-theanin v lístcích použitých k výrobě zeleného čaje Matcha stimuluje produkci alfa vln v mozku, čímž navozuje pocity klidu a uvolnění bez pocitu ospalosti.
.
7) Posiluje paměť a koncentraci: L-theanin produkuje hormony jako dopamin a serotonin, které zlepšují náladu, posilují paměť a podporují lepší koncentraci.







Rozdíly mezi běžným zeleným čajem a Matcha tea





Mnoho lidí pije zelený čaj pro jeho zdravotní přínosy. A není se čemu divit. Tento nápoj má výsostné postavení, pokud jde o množství antioxidantů, a je zkoumán pro své potenciální léčebné vlastnosti u mnohých zdravotních potíží (např. v boji proti rakovině).







Pokud ale chcete pro své zdraví udělat maximum, měli byste zvážit přechod z pití běžného zeleného čaje na pití Matcha Tea. Jedná se také o zelený čaj, ale obsahuje celé listy rostliny Camellia sinensis, není to tedy pouze výluh z máčených čajových lístků v horké nebo studené vodě. Takže když pijete Matcha Tea, konzumujete celé listy zeleného čaje.
.
Zakrytím keřů čajovníku během určité části vegetačního období se docílí tenčích a chutnějších lístků s vyšším obsahem chlorofylu. Zachovávají si rovněž více nutričních benefitů, protože jsou méně zpracované než listy běžného zeleného čaje. Matcha Tea tak obsahuje více antioxidantů než běžný zelený čaj. Studie z roku 2003, provedená profesorem Davidem Weissem na University of Colorado, byla zaměřena konkrétně Matcha Tea a zjistilo se, že Matcha Tea má 137krát vyšší množství EGCG (epigallokatechin gallát) než běžně prodávané zelené čaje v supermarketech. EGCG je účinným antioxidantem v zeleném čaji, které bývá spojován s příznivými efekty např. na hubnutí nebo jako prevence rakoviny. Další studie z roku 2009, provedená na University of Toyama v Japonsku, použila Matcha Tea k léčbě krys s diabetem 2. typu a bylo u nich zaznamenáno snížení hladiny cukru, cholesterolu a "špatných" tuků v krvi. Matcha Tea také chránil krysy před poškozením jater a ledvin.
.
Matcha Tea v překladu znamená práškový čaj. Jedním z důvodů, proč Matcha Tea není u nás tak moc známý, je, že nebýval určen pro běžnou spotřebu. Původně byl pěstován zenovými mnichy a poté byl převzat pro použití v tradičním japonském čajovém obřadu zvaném "chado", neboli "cesta čaje". Matcha Tea má sladší, silnější a jakoby "travnatou" chuť oproti běžným zeleným čajům. Obsahuje také komplexní soubor přetrvávajících chutí, které mohou být velmi rozmanité. Pamatujte na to, že i když je Matcha Tea mimořádně vhodný pro vaše zdraví, obsahuje kofein. Uvádí se, že denní příjem Matcha Tea u dospělého člověka by neměl být vyšší než 6 šálků.


.


Zdroj: http://www.matchatea.cz/pijete-bezny-zeleny-caj-pro-zlepseni-zdravi-zkuste-matcha-tea; http://www.matchatea.cz/sedm-duvodu-proc-pit-matcha-tea, Autor: Ruchira Dhoke,Překlad: Klára Petrskovská.
.

Závěrem bych chtěla dodat, že již teď se těším, až ho vyzkouším při přípravě "zelených dobrot" při pečení a vaření..
.
.






 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 serapis10 serapis10 | 26. března 2016 v 12:44 | Reagovat

Maku milujem  - ja jem samý prášok. Je to chutné, niekedy to používam i ako korenie.  Chutí mi veľmi . Super náhrada, lebo kofeín odvápnuje - káva, .....
Je veľa článkov o tom,
napr.:

Negativní účinky kávy

Káva nepřináší žádné  výživné látky ani žádné vitaminy.
Při vyšší dávce kofeinu dochází ke zrychlení srdeční činnosti a také mírně stoupá krevní tlak. V kombinaci se stresem je to významný rizikový faktor při vzniku infarktu.
Působí močopudně, stimuluje totiž ledviny k vyšší filtraci, proto po kávě chodíme častěji na záchod.

Přispívá k překyselení organismu a následnému odvápňování kostí (tělo se snaží překyselení organismu vykompenzovat vyplavováním vápníku z kostí)

Kofein v ní obsažený je návykový, tělo si na dávku kofeinu rychle zvyká a k dosažení účinku je nutné zvyšovat dávky.

Káva na lačný žaludek (ještě hůře v kombinaci s cigaretou) stimuluje žaludeční sliznici k produkci žaludečních šťáv, ale není schopná je na sebe navázat, takže tyto kyselé šťávy zůstávají v žaludku a dráždí sliznici. Tímto způsobem často vznikají žaludeční vředy.
To jsou však jen okamžité účinky, které nastávají bezprostředně po konzumu kávy, jenže káva má i dlouhodobé negativní účinky → čtěte dál
Kouření. Nikotin vede ke zvýšenému vyplavování katecholamlnů, které způsobují zvýšený kostní metabolismus ve smyslu odvápňování.

Alkohol. Působí toxicky na kostní buňky zvané osteoblasty. Při nadměrné konzumaci alkoholu dochází také k poškození jater a ledvin a tím nemůže dojít k přeměně vitaminu D v játrech a ledvinách na aktivní účinnou formu.

Kofein. Zvyšuje vylučování vápníku močí.

2 serapis10 serapis10 | 26. března 2016 v 12:47 | Reagovat

Teraz pozerám, to nie je maca prášok, ale zelený čaj Matcha , lebo majú podobné účinky.

Pozriem vyzerá to fain.

3 Broken girl Broken girl | Web | 26. března 2016 v 14:39 | Reagovat

Já třeba o tom čaji doteď neslyšela :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama