Minestrone tisíckrát jinak

11. března 2016 v 14:17 |  Recepty
Přidávám slíbený recept na minestrone s cizrnou, je jednoduchý a na suroviny velice variabilní.


Co budeme potřebovat:
  • cizrna 70g (v suchém stavu),
  • pasírovaná rajčata 250g,
  • cibule 50g,
  • česnek 5g,
  • brambory 135g (syrové),
  • květák 70g,
  • pečená paprika 40g,
  • teff zrno světlé 40g,
  • kysané zelí 260g,
  • houby sušené 10g,
  • bujon wúrzl zeleninový 5g,
  • uzená paprika 5g,
  • lahůdkové droždí 5g,
  • kmín drcený,
  • nové koření,
  • olej 15ml,
  • voda.


Den předem namočíme cizrnu. Následující den vaříme cca. 50 minut. Kdo používá tlakový hrnec tak stačí 20-25 minut. Během toho co se nám cizrna vaří, tak si dáme do hrníčku sušené houby a následně je zalijeme vařící vodou a necháme louhovat. Mezitím si do hrnce nalijeme olej a přidáme nadrobno pokrájemou cibuli, restujeme. Do orestované cibule přidáme koření (paprika, kmín, nové koření, …) a následně přidáme na malé kousky pokrájené brambory. Zalijeme vodou (cca.1l dle výsledné hustoty polévky, přídáme více-méně). Přidáme houby, které jsme slili, bujon, kysané zelí, květák, pasírovaná rajčata, pečenou papriku, teff a vaříme 20-25 minut. Ke konci vaření (posledních 5 minut) přidáme prolisovaný česnek, lahůdkové droždí a uvařenou-scezenou cizrnu. Je dobré si vaření správně načasovat, aby se zbytečně nečekalo na cizrnu (pokud použijete cizrnu z plechovky, čekání odpadá).

Výsledná polévka je hustá a moc dobrá. Říkám ji také zbytková-minestrone, jelikož do ní upotřebíte to, co vám doma ze zeleniny přebývá. Dávám do ní občas i fazole nebo fazole s cizrnou půl napůl. Pokud doma nemáte teff, lze dát drobnou těstovinu. V původním receptu těstovina je, ale já ji nahrazuji právě zrnem teff, které je v porovnání s těstovinou nutričně někde jinde.

Nutriční info ke 100g hotové polévky dle tohoto receptu:
227kj, 2,7g bílkovin, 1,2 tuku, 0,4 safa a 7g sacharidů.




Informační okénko k zrnu teff ( informace z http://www.bio-life.cz/clanky/zdrave-potraviny/teff-neboli-milicka.html)


Teff neboli milička habešská je dieteticky významnou obilninou a je považována jako jedna zplodin 3. tisíciletí. Hodí se především pro bezlepkovou dietu, ale také pro sportovce a příznivce zdravé výživy. Tuto tradiční africkou plodinu pěstují nyní v Evropě nizozemští zemědělci.
Semena nabitá výživnými látkami
Teff je plodinou, kterou bychom v jídelníčku neměli opomínat. Obsahuje totiž vysoké množství bílkovin a řadu cenných minerálů.
  • otruby a klíčky,
  • tefové produkty mají vysoký obsah proteinů (10-12%) a vápníku,
  • vysoký aminokyselinový profil (valin, leucin, isoleucin, lysin, methionin, cystein, tryptofan, tyrosin, threonin, fenylalanin - 100% a více doporučené denní dávky),
  • vysoké množství železa (Etiopané nemají problémy s chudokrevností), je lépe vstřebatelné než z jiných obilnin,
  • thiamin, fosfor, měď, lysin (vyšší než u ječmene a pšenice),
  • zinek, draslík a hořčík (také více, než například pšenice, ječmen, rýže nebo kukuřice),
  • vláknina - podporuje mikroflóru tlustého střeva a zlepšuje trávení,
  • vzhledem k nutričním látkám vhodné pro výživu sportovců.
Komu teff prospěje
  • celiakům,
  • při redukčních jídelníčcích,
  • sportovcům,
  • těhotným a kojícím ženám,
  • kojencům (od ukončeného 6. měsíce věku), dětem a mladistvým,
  • vegetariánům a veganům,
  • seniorům,
  • nemocným osteoporózou,
  • osobám trpícím vysokým krevním tlakem a vysokou hladinou cholesterolu.

Tef ve variacích
Tef se dnes vyskytuje v téměř třech stech různých varietách. Barva lepkavých zrnek se podle odrůdy pohybuje od červenohnědé až po slonově bílou. Bílá zrna chutnají po vlašském ořechu, tmavší variety se chuťově blíží lískovým oříškům. Ze zachovaných dokumentů z devatenáctého století se dozvídáme, že bohatší vyšší třída obyvatel konzumovala bílý tef, zatímco na vojáky a služebné obyvatelstvo zbývaly tmavší odrůdy.

Domácí využití
Teff používejte stejně jako ostatní obilniny (kuskus, rýži, pohanka, ...), hodí se na:

  • přípravu sladkých kaší či nákypů,
  • základ sytých salátů,
  • přílohu k masu,
  • zavářku do polévek,
  • pečení pečiva všeho druhu.

Nutriční hodnoty teffu na 100 g:
1492 kJ,
11,5 g bílkovin,
69 g sacharidů,
2,2 g tuků,

(488 mg draslíku, 0% cholesterolu).
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 ♥ Lady Jainie ♥ ♥ Lady Jainie ♥ | Web | 13. března 2016 v 7:21 | Reagovat

To zkusím! Vypadá to dobře :-)

2 sainar-life sainar-life | Web | 13. března 2016 v 11:00 | Reagovat

2: taky že je! a je fajn, že tam můžeš naházet co chceš,  jenom  potom si musíš přepočítat kj ;-)

3 Marla Marla | Web | 16. března 2016 v 20:43 | Reagovat

Děkuju za recept! :-*

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama